Wat is PH

Klik op de afbeelding om te vergroten

Om het goed uit te kunnen leggen is het handig iets meer te weten van de weg van het bloed en het hart:

De menselijke bloedsomloop bestaat uit de grote en kleine bloedsomloop. Belangrijk om te weten is dat de grote bloedsomloop van het hart door heel het lichaam loopt en dat de kleine bloedsomloop van het hart naar de longen en weer terug naar het hart loopt.

De grote bloedsomloop vervoert zuurstofrijk bloed naar waar dit nodig is en vervoert zuurstofarm bloed terug naar het hart.

De kleine bloedsomloop vervoert zuurstofarm bloed van het hart naar de longen en zuurstofrijk bloed van de longen naar het hart.

Bij de kleine bloedsomloop zorgt de rechterhartkamer ervoor dat er bloed naar de longen wordt gepompt om zuurstof uit de longblaasjes op te kunnen nemen. Dit bloed met zuurstof stroomt dan door naar de linkerboezem van het hart. Het bloed gaat van de linkerboezem naar de linkerkamer Daar vandaan pompt het hart het bloed naar alle organen en spieren, dan kan daar het zuurstof opgenomen worden. Vanaf de organen stroomt het bloed (met weinig zuurstof, zuurstofarm) terug naar de rechterboezem van het hart en dan naar de rechterkamer en zo begint het opnieuw.

Pulmonale Hypertensie (PH) is een zeldzame en ernstige longziekte. Er zijn ongeveer 800 tot 1000 mensen in Nederland die het hebben. Het betekent een hoge druk in de longen, in de longslagader om precies te zijn. De longslagader ziet eruit als een boom: een boom begint met een grote stam, daarna worden het kleinere takken met daaraan nog kleinere takjes. Zo is dat ook bij de longslagader; het begint met een dik bloedvat, maar vertakt naar steeds kleinere vaatjes. Het probleem bij pulmonale hypertensie zit in de kleinere vaten; de longbloedvaten worden nauwer of raken verstopt.

Doordat deze vaten nauwer worden moet het hart veel harder pompen om het bloed toch door de longen te krijgen. De druk in de bloedvaten is door de vernauwing veel hoger. Het is eigenlijk net als een tuinslang: je zet de kraan aan en er loopt water doorheen. Als je de tuinslang iets dicht knijpt, komt er minder water uit en moet je eigenlijk de kraan harder zetten om nog water eruit te kunnen krijgen. De druk op de binnenkant van de tuinslang wordt dan groter.

Het hart kan dit een tijd goed volhouden, door dikkere spieren in de rechterhartkamer te maken. Zo wordt hij sterker. Maar deze dikkere spieren zorgen er eigenlijk juist voor dat het hart na een tijd minder goed werkt; de rechterkant kan minder bloed uit het hart pompen én de linkerkant van het hart krijgt minder ruimte en kan daardoor ook minder bloed uit het hart naar de organen pompen. Als het hart echt niet meer goed werkt ontstaat hartfalen. Dit is een onomkeerbaar proces.

Door het vernauwen van de bloedvaten kan er ook minder zuurstof worden opgenomen uit de longblaasjes: er stroomt minder bloed door de longen, dus ook minder opname van ingeademd zuurstof. Daardoor is er ook minder zuurstof voor alle organen en spieren. Dit wordt alleen maar erger als het hart minder goed gaat werken. Heel slecht voor de organen!

Pulmonale Hypertensie is een progressieve ziekte, dat betekent dat de beschadigingen in de longvaten steeds erger worden. Deze beschadigingen kunnen niet meer herstellen. Daardoor is Pulmonale Hypertensie een dodelijke ziekte.

Op de afbeelding hieronder is te zien dat er aan de binnenkant en aan de buitenkant van de longslagader veel te veel cellen worden gemaakt. De artsen weten wel wat er gebeurt in de longvaten, maar nog steeds niet waarom dit gebeurt. Als dat niet wordt ontdekt kan er ook geen geneesmiddel (medicijn die de ziekte echt laat verdwijnen) worden gemaakt. Want hoe kun je een probleem oplossen als je niet precies weet hoe het probleem begint? Er is dus nog heel veel onderzoek nodig naar deze ziekte.

Via de link kunt u een animatie bekijken die veel duidelijk maakt over Pulmonale Hypertensie: